Kocaeli Veli-Der: "LGS Sınavı İddiaları Araştırılmalıdır"
Kocaeli Veli-Der: "LGS Sınavı İddiaları Araştırılmalıdır"
Kocaeli Veli- Der Başkanı ;Ayşe Irmak, LGS sınav sonuçlarının açıklanması sonrası oluşan kaygılar hakkında basın açıklaması yaptı.
Eğitim sistemini yaz-boz tahtasına çeviren AKP hukümeti yıllardır süregelen sınavlarda yaşananlara çözüm olamazken bu durumdan etkilenen öğrenci velileri kaygılarını dile getiriyor ve kamuoyunda oluşan algıların biran önce aydınlatılmasını istiyor.
Kocaeli Veli-Der Başkanı Ayşe Irmak konuyla ilgili "Bir lgs velisi olarak iddiaların mutlaka araştırılması gerekiyor ancak birincilerin büyük çoğunluğunun özel okul öğrencisi olduğu ihtimali üzerinde durmak gerekiyor. Çünki iktidarın hedeflediği eğitim öğretim modeli bu sınavla kendini gösteriyor. Maalesef kamuda eğitimin niteliği gün geçtikçe düşüyor. Sınıfsal farklar derinleşiyor. Malum sonuçlardan biri de lgs sınav sonuçları oluyor" diyerek basın açıklaması yayınladı.
Kocaeli Veli-Der Başkanı Ayşe Irmak'ın Yaptığı açıklama şöyle:
BASINA VE KAMUOYUNA
SINAVSIZ KAMUSAL EĞİTİM HAKTIR!
719 öğrencinin tam puan aldığı açıklanan LGS sonuçları, sınav sistemine dair kaygılarımızın ne kadar haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bazı özel okulların tam puan alan öğrenci sayılarını açıklaması ise inandırıcılıktan uzaktır. Son 8 yılın en zor sınavı olarak nitelendirilen 2025 LGS, sınav güvenliğiyle ilgili ciddi soru işaretlerini de beraberinde getirmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı “ Sınav şeffaf ve denetime açık biçimde gerçekleştirilmiştir.” açıklaması yaparken, Bursa ve İstanbul’da bazı salonlarda yanlış kitapçık dağıtılması nedeniyle velilerin mahkemeye başvurduğu bilinmektedir.
Ayrıca yalnızca öğretmenlerin erişebileceği kitapçıkların sınav sırasında dolaşıma girmesi, ciddi bir güvenlik ihlali değil midir?
Çocuklarımızın geleceğini belirleyen bu sınavla ilgili Bakan’ın “Çıkar elde edilmeye çalışılıyor.” açıklamasını talihsizlik olarak görüyor; kaygılı velileri hedef almasını şiddetle kınıyoruz.
23 yıldır sürdürülen okullaşma politikaları sonucunda birçok ilde okullar imam hatip ve meslek liselerine dönüştürülmüş, akademik liseler (Fen, Anadolu, Sosyal Bilimler vb.) azaltılmıştır. Bu durum çocukları istemedikleri okullara veya bütçelerini zorlayarak özel okullara mecbur bırakmaktadır.
Son LGS sonuçları, “özel okullara mecbur bırakma” eleştirilerinin bir algı değil, gerçek olduğunu göstermektedir. Nitekim Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liselerinin kontenjanları 4.080 azaltılırken; imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanları 1.919 artırılmıştır.
Buradan soruyoruz:
• Akademik liselerin kontenjanları neden azaltılırken; tercih edilmeyen imam hatip ve
meslek liselerinin kontenjanları artırılmıştır?
• 2025 LGS’de yaşanan usulsüzlüklerle ilgili neden etkin soruşturma yürütülmemektedir?
• Mağdur edilen öğrenciler için hangi çözümler üretilmektedir?
Biz VELİ-DER olarak, sınav merkezli, dayatmacı ve eleme odaklı eğitim anlayışına karşı
çıkıyor; kamucu, eşitlikçi, laik ve bilimsel temellere dayanan bir eğitim sistemi talep
ediyoruz. Çünkü bu talep, sadece öğrencilerin değil, tüm toplumun geleceği için
yaşamsaldır.
KOCAELİ ÖĞRENCİ VELİ DERNEĞİ KOCAELİ ŞUB. BAŞK.
AYŞE IRMAK
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.