Boğaziçi Akademisyenlerinden, 'Öğrenci Kulüpleri' Kararına Tepki
Boğaziçi Akademisyenlerinden, 'Öğrenci Kulüpleri' Kararına Tepki
Boğaziçi Üniversitesi'nde 28 öğrenci kulübü ve 6 öğrenci topluluğunun faaliyetlerinin 28 Mart'a kadar dondurulmasına akademisyenler tepki gösterdi.
Boğaziçi Üniversitesi'nde 28 öğrenci kulübü ve 6 öğrenci topluluğunun faaliyetlerinin 28 Mart'a kadar dondurulmasına akademisyenler tepki gösterdi.
Üniversite içerisinde ve önünde açıklama yapan akademisyenler, "Köklü bir geçmişe sahip olan Boğaziçi Üniversitesi öğrenci kulüpleri, üniversitemizin kültürünün vazgeçilmez birer unsurudur. 162 yıllık tarihimizde, ülkenin siyasî tarihinin en baskıcı dönemleri dahil olmak üzere, üniversitemizde kulüp faaliyetleri hiçbir zaman yasaklanmamış, kampüslerimiz her zaman öğrencilerimizin kendilerini özgürce ifade edebildikleri alanlar olmuştur" dedi.
Akademisyenleri yaptığı açıklama ise şöyle:
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, adeta bir şantiyeye dönüşmüş Kuzey Kampüs’teki nadir yeme – içme, çalışma alanlarından biri olan Kuzey Kafeterya’nın kapatılmasını, yerine fahiş fiyatlarla hizmet veren bir kafenin açılmasını, üniversitelerindeki ortak alanların sistematik olarak yok edilmesini, 10 Şubat 2025 tarihinden beri düzenledikleri bir dizi barışçıl eylemle protesto etmektedir. Kayyım yönetim üniversitelerine sahip çıkan öğrencilerimizin taleplerini dinlemek ve çözüm üretmek yerine, 25 Şubat 2025 tarihli bir yazı ile bu protesto eylemlerine destek verdiğini ilan eden öğrenci kulüplerinin faaliyetlerini, 28 Mart 2025 tarihine kadar dondurduğunu açıklamıştır. 28 öğrenci kulübü ve 6 öğrenci topluluğunun faaliyetleri bir ay boyunca yasaklanmış ve yönetim kurulları görevden alınmıştır.
Bahsi geçen barışçıl protesto eylemlerine katılan öğrencilere disiplin soruşturması açan, eğitim devam ederken üç gün boyunca kampüse girişlerini hukuksuzca yasaklayan yönetim, 24 Şubat 2025 tarihinde de Anadolu Hisarı Kampüsü’ndeki Y3 Binasının “uygunsuz” kullanıldığını belirterek öğrencileri yeni disiplin soruşturmaları ile tehdit etmiştir. Kayyım yönetimin bu yasakçı ve tehditkâr tutumunu, öğrenci karşıtı bir tutum olarak değerlendiriyor ve kendilerine üniversiteyi üniversite yapan en temel değerin öğrenciler olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.
'162 yıllık tarihimizde kulüp faaliyetleri hiçbir zaman yasaklanmadı'
Köklü bir geçmişe sahip olan Boğaziçi Üniversitesi öğrenci kulüpleri, üniversitemizin kültürünün vazgeçilmez birer unsurudur. 162 yıllık tarihimizde, ülkenin siyasî tarihinin en baskıcı dönemleri dahil olmak üzere, üniversitemizde kulüp faaliyetleri hiçbir zaman yasaklanmamış, kampüslerimiz her zaman öğrencilerimizin kendilerini özgürce ifade edebildikleri alanlar olmuştur.
Açılan disiplin soruşturmalarına, tüm korkutmalara, ceza ve baskılarla seslerinin susturulmaya çalışılmasına rağmen temel haklarını kullanan öğrencilerimizin her zaman olduğu gibi yanındayız. Öğrencilerin haklarını yok sayan, kendilerini ifade etmelerine, özgürce düşünüp hareket etmelerine izin vermeyen bu yasakçı zihniyet, bir üniversitenin temsil ettiği tüm evrensel değerlerle çelişmektedir. Üniversite idarelerinin görevi baskı ve korkutma değildir, üniversitemizde ve tüm üniversitelerde hüküm süren bu yasakçı zihniyeti kınıyoruz. Öğrencilerimizin kamusal alanda özgür iradeleriyle sürdürdükleri barışçıl eylemlerin engellenmesinin, temel haklarının, barışçıl protesto ve eğitim haklarının ihlali olduğunu düşünüyoruz. Bu öğrenci karşıtı, bireysel hak ve özgürlükleri hiçe sayan tutumu kabul etmiyoruz. Özgür, özerk, demokratik üniversite talebimizden vazgeçmiyoruz.
Ne olmuştu?
'Boğaziçi'nde sermayeye geçit yok', 'Pahalı masalarınıza ucuz kahvelerimizle geliyoruz', 'Başımızı sokacak yer bırakmadılar' yazılı pankartlarla kafe önünde toplanan öğrenciler ortak alanlarının özelleştirilmesini, öğrencilere ait olan alanların yok edilmesini ve fahiş fiyatları eleştiriyor.
Öğrenciler, kayyım yönetimin kendi makam odalarına yaptığı yüksek harcamaları da protesto etti.
EspressoLab 'benzeri' yeni kafe
Yıllardır üniversitede faaliyet gösteren Kuzey Kantin geçtiğimiz aylarda sebepsiz yere kapatılmıştı. Uzun süre boş kalan alanda daha sonra tadilat başladı.
PolitikYol'a öncesinde konuşan öğrenciler, ilk başta EspressoLab kurulacağı duyumlarını aldıklarını aktarmış, inşaat sırasında iç tasarımın EspressoLab'a benzetilmeye çalışıldığını ve içeride EspressoLab kutularını gördüklerini belirtmişti.
Yine öğrencilerin iddiasına göre sonrasında 'öğrencilerin tepkisini çekmemesi' adına kafenin ismi Ethos olarak değiştirildi. Ancak menü tasarımı, ürünler vb. gibi kısımlar EspressoLab tasarımıyla aynı.
Öğrencilerin iddiasına göre söz konusu kafenin ortakları arasında EspressoLab da bulunuyor.
EspressoLab iddiaları yalanladı
EspressoLab, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Boğaziçi Üniversitesi'ne şube açmadıklarını ve yeni açılan kafeyle herhangi bir bağlantılarının olmadığını belirtti.
PolitikYol'un edindiği bilgiye göre, Boğaziçi Üniversitesi'nde açılan Ethos isimli kafenin bağlı olduğu şirketin ticaret unvanı şu şekilde: 'Mery Gıda İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi'
Söz konusu şirketin bilgileri Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alıyor. Buna göre şirketin adresi şöyle: Şehremini Mh. Turgut Özal Millet Cd. Babaanne Ap. No 69A Fatih/İstanbul
Şirketin adresinin bulunduğu yerde aynı zamanda EspressoLab Fındıkzade şubesi bulunuyor.
EspressoLab, dün yaptığı açıklamada hem bu duruma hem de tadilat sürecinde görülen EspressoLab poşet ve bardaklarına değinmedi.
Yapılan açıklamada Boğaziçi Üniversitesi'nde açılan kafenin bağlı olduğu şirketin aynı zamanda EspressoLab Fındıkzade şubesini franchise olarak işlettiğini ancak Boğaziçi Üniversitesi'nde açılan kafenin EspressoLab'ın bilgi ve ortaklığı dışında kurulduğu belirtildi.
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
Espressolab olarak Eslab Kahve Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş ticari unvanıyla faaliyet göstermekteyiz. Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 332 mağazamız bulunmaktadır. Mağazalarımız çoğunluk olarak franchise sistemiyle mevcudiyetini sürdürmektedir. Espressolab olarak, franchise sistemi ile faaliyet göstermekteyiz. Boğaziçi Üniversitesi'nde yer alan kafenin bilgimiz ve ortaklığımız dışında Fındıkzade Espressolab franchise sahibi tarafından işletildiğini ve bu konuda şirketimizin doğrudan bir ilişkisi bulunmadığını belirtmek isteriz. Konu hakkında şirketimizle ilişkilendirme yapılmasının doğru olmadığını vurgulamak isteriz.
'Kahve satmayın' baskısı
Boğaziçi Üniversitesi'nde söz konusu alan haricinde kafe/kantin olarak hizmet veren ve kahve satan işletmeler de bulunuyor. Edinilen bilgilere göre okul idaresi, söz konusu işletmelere 'kahve satılmaması yönünde' baskı yaptı.
Bu sayede yeni açılan Ethos'un gelirleri düşmeyecekti.
Söz konusu baskı, öğrencilerin eyleminden sonra geri çekildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.