Küresel Güvensizlik Altın Talebini Körüklüyor!
Küresel Güvensizlik Altın Talebini Körüklüyor!
Dünyada yaşanan gerilimlerle birlikte küresel ekonomide belirsizliğin artması devletlerin de güvenli liman olan altına talebini rekor seviyeye yükseltti.
Pandemi sonrası toparlanamayan küresel ekonomi, Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail-Filistin ve İsrail-İran gerilimleriyle daha da kırılgan hale geldi. ABD’nin başlattığı ‘Ticaret Savaşları’ ise küresel belirsizliği derinleştirdi. Bu çok katmanlı kriz ortamı, devletleri ve yatırımcıları güvenli limanlara yöneltirken, merkez bankalarının altın talebi rekor seviyelere ulaştı.
Küresel ölçekte merkez bankalarının artırdığı altın alımları, sadece bireysel yatırımcılar arasında değil, devletler düzeyinde de güvenli liman arayışını tetikledi. Merkez bankaları 2024 yılında art arda üçüncü kez bin tondan fazla altın satın aldı. 2023’te 1051 ton, 2024’te ise 1045 ton altın alımı gerçekleştiren bankalar, altının ons fiyatının rekorlar kırmasında doğrudan etkili oldu. Özellikle Rusya ve Çin gibi ülkeler, doların hakimiyetinden uzaklaşmak için rezervlerinde altına daha fazla yer açarken, Dünya Bankası merkez bankalarına rezervlerinin yüzde 22’ye kadarını altında bulundurmalarını öneriyor. Ancak birçok ülkenin portföyü bu oranın çok üzerine çıkmış durumda. Dünya Altın Konseyi’nin anketine göre merkez bankalarının bu eğilimi bu yıl da devam edecek. Ankete katılan merkez bankalarının yüzde 69’u, önümüzdeki beş yıl içinde portföylerindeki altın oranını enflasyon ve jeopolitik riskler nedeniyle artırmak istediğini açıkladı.
TÜRKİYE’NİN ALTIN REZERVLERİ TARİHİ SEVİYEDE
Türkiye’de vatandaşların yüksek enflasyondan korunmak için tasarruflarını altın gibi değerli varlıklara yönlendirmesi de altın talebini artırıyor. Geçen yıl 90 tonla yıllık bazda ülke tarihinin en yüksek altın alımını yapan Polonya, dünya genelinde en fazla altın alımı yapan ülke oldu. Polonya Merkez Bankası, değerli metalin portföyündeki payını neredeyse yüzde 17’ye çıkardı. Bu ülkeyi 75 tonla Türkiye takip etti. 2013-2023 yılları arasında rezerv miktarına bakıldığında Türkiye, Rusya ve Çin’den sonra en çok altın alan ülkeler sıralamasında üçüncü sıraya yükseldi. Yatırımcılar gibi merkez bankaları da ‘güvenilir liman’ altına yönelirken, Türkiye, dünya altın rezervi ülke sıralamasında ilk 10’da yer alıyor. 2024 sonu itibariyle, Türkiye’nin 615 tonu aşkın altın rezervi bulunuyor. Bu da dış rezervlerin yüzde 36’sını oluşturuyor. Bunun yanında, TCMB’nin yayınladığı son verilere göre, altın rezervleri 2 milyar 770 milyon dolar artışla 79 milyar 482 milyon dolardan 82 milyar 252 milyon dolara yükseldi.
RUSYA’NIN YAPTIRIMLARLA BAŞA ÇIKMASINI KOLAYLAŞTIRDI
Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya’nın 2 bin 335,9 ton altını bulunuyor. Rusya’nın altın rezervi toplam dış rezervlerinin yüzde 32’sini oluşturuyor. Batı’nın yaptırımlarına karşı dirençli kalmasının bir nedeninin ülkenin altının rezervlerinin yüksek olması gösteriliyor. Dünyanın en büyük altın üreticisi Çin, resmi olarak portföyün neredeyse yüzde 6’sını denk gelen yaklaşık 2 bin 279,6 ton altın bulundurarak yedinci sırada yer alıyor. ABD ile artan ticaret ve Tayvan gerilimleri nedeniyle Çin merkez bankasının altın alımlarına devam edeceği belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl 44 ton altın satın alan Çin Merkez Bankasının, ocak ayında portföyüne yaklaşık 5 ton eklemesi dikkati çekiyor.
ABD 8 BİN 113.5 TONLA BİRİNCİ
Aralık 2024 itibarıyla, dünya genelinde merkez bankalarının toplam 37 bin 775 ton altın rezervi bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri, 8 bin 133,5 tonluk rezerviyle en yüksek genel altın rezervine sahip ülke olmaya devam ediyor. Ülkenin rezervlerinin yarısı, Kentucky’deki Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tesisi olan Fort Knox olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri Külçe Deposu’nda saklanıyor. ABD’nin altın rezervi toplam dış rezervlerinin yüzde 75’ini oluşturuyor. ABD’nin altın rezervleri ons başına 42,22 dolar defter değerinde bulunuyor. Dış rezervlerinin yüzde 74’ünü oluşturan altın rezerviyle Almanya yaklaşık 3 bin 351,5 tonla ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada 2 bin 814 ton altın rezerviyle IMF, dördüncü sırada 2 bin 451,8 tonla İtalya ve beşinci sırada 2 bin 437 tonla Fransa bulunuyor.
SARI MADEN YILBAŞINDAN BU YANA 700 DOLAR DEĞER KAZANDI
Yılbaşından bu yana 700 dolardan fazla değer kazanan ons altın, geçtiğimiz günlerde 3 bin 500 dolarla tarihi rekorunu kırmıştı. Analistler, ABD Başkanı Donald Trump’ın agresif gümrük vergisi politikasının sonuçlarına ilişkin endişelerin piyasaları etkilediğini söyledi. Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasından bu yana belirsizliğin güvenli bir liman olarak altına olan talebi sürekli artırdığını bildiren analistler, aynı zamanda Çin Merkez Bankası başta olmak üzere merkez bankalarından gelen talebin altın ons fiyatını yükselttiğini ifade etti. Uzmanlar, Trump-Fed gerginliği sürdükçe ve jeopolitik riskler artmaya devam ettikçe, altın fiyatlarında dalgalı ancak yukarı yönlü seyrin süreceğini öngörüyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.