Köylülerin Maden Yasına Karşı Protestoları Devam Ediyor.
Köylülerin Maden Yasına Karşı Protestoları Devam Ediyor.
Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve kamuoyunda “Süper İzin” olarak anılan kanun teklifinin bazı maddeleri TBMM'de kabul edildi.
Toprağımızı Vermiyoruz Platformu" üyeleri, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren zeytinlikler ve meraların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören yasa teklifinin geri çekilmesi için TBMM Dikmen Kapısı önünde eylemlerine devam ediyor.
Türkiye genelindeki 30 ilden köylülerin oluşturduğu ‘Toprağımızı Vermiyoruz Platformu" üyeleri, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren zeytinlikler ile meraların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören yasa teklifinin geri çekilmesi için TBMM Dikmen kapısı önünde eylemlerine devam ediyor.
Toprağıma Dokunma Platform üyeleri sosyal medya hesaplarından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a seslendi. İkizköy Direniyor sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "5 saatir Meclis önündeyiz! Maden Yasasını geri çek demek, sesimizi duyurmak için buradayız. İstiyoruz ki TBMM sesimizi duysun. İstiyoruz ki Sayın Numan Kurtulmuş bizi dinlesin. İstiyoruz ki meclis genel kurulu dibindeki köylülere değer göstersin" ifadeleri yer aldı.
Kanun Teklifinde Neler Var?
Kanun teklifine göre, elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan, sınırları belirtilen alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesi mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütülecek kısımdaki zeytin ağaçlarının maden sahasının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca izin verilebilecek.
Zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlarda madencilik faaliyeti yürütülen her yıl için, bu sahaların rehabilitasyon çalışmalarını temin etmek üzere ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsilat yapılacak.
Yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca uygun görülenler, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere rayiç bedel üzerinden 10 yıl süreyle doğrudan kiraya verilebilecek.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ön lisans veya üretim lisansı bulunan üretim tesisleri için gerekli özel mülkiyete konu taşınmazların temini amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 31 Aralık 2030'a kadar Kamulaştırma Kanunu kapsamında "acele kamulaştırma" kararı alınabilecek.
Bu tarihe kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Enerji ithalatının azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve yerli kaynaklara dayalı üretimin artırılması için izin, kira ve irtifak işlemlerinde uygulanmakta olan indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacak.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.